Menu Sluiten

Bitcoin Als Het Ultieme Collateraal – Waarom Is Bitcoin Perfect Om Een Lening Op Af Te Sluiten?

bitcoin collateraal

Bitcoin doet langzaam zijn intrede in het financiële systeem en begint ook steeds meer als collateraal gebruikt te worden. Dit betekent dat bitcoins worden weggezet als onderpand om een lening op te nemen. Voor de verstrekker van de lening is er haast geen risico: Hij kan namelijk gewoon de bitcoins in beslag nemen als de lening niet wordt afbetaald.

Uiteraard is Bitcoin nog jong en daarom erg volatiel, dus vandaag de dag is het zeker nog niet perfect. Het is echter te verwachten dat de volatiliteit met het doorlopen van de adoptie curve af zal nemen en dat Bitcoin dan zal uitgroeien tot het perfecte collateraal. In dit artikel zullen we beschrijven hoe Bitcoin na massa adoptie gebruikt zal kunnen worden als collateraal. 

rente op je bitcoins

Waarom Bitcoin na massa adoptie het perfecte collateraal zal zijn

Bitcoin staat momenteel aan het begin van de adoptie curve, de bitcoiners van vandaag zijn de ‘innovators’ of misschien net de ‘early adopters’. Hoe verder we in de adoptie curve komen hoe meer de volatiliteit afneemt. Het is te verwachten dat Bitcoin net zo stabiel is als elke andere valuta als we in de ‘laggards’ fase zijn aangekomen. 

bitcoin adoptie curve

Bron: Ondigitalmarketing.com

Wij zijn er van overtuigd dat we er uiteindelijk gaan komen: De enige vraag is wanneer. Als het eenmaal zover is zal Bitcoin ongetwijfeld verreweg het beste collateraal zijn en hiervoor op grote schaal gebruikt worden. Bitcoin heeft namelijk een paar hele interessante eigenschappen, die het voor dit doel na het afnemen van de volatiliteit VEEL beter geschikt maken dan elk ander asset:

Bitcoin is een verifieerbaar bearer asset

Een bitcoin die je verstuurd is de Bitcoin zelf en geen schuldpapier dat een bepaald asset representeert. Dit betekent dat zowel de verstrekker als de ontvanger van de lening zich geen zorgen hoeven te maken over eventuele 3e partijen. Over bepaalde regels, registratie vereisten en tegenpartij risico’s die de aanwezigheid van 3e partijen met zich meebrengen hoeven ze zich dus geen zorgen te maken. 

Bovendien kunnen beide partijen met een full node zelf helemaal gratis de aanwezigheid en de echtheid van de bitcoins verifiëren. Dit betekent dat op papierwerk, juridische indekking en afdekking van risico’s een hoop tijd en geld bespaard kan worden. Dit zal uiteindelijk de kosten van de leningen ook omlaag brengen.

Bitcoin is super liquide en makkelijk te versturen

Je kan bitcoins redelijk goedkoop wereldwijd versturen en de transactie zal in ongeveer een uur permanent gesetteld zijn (6 confirmaties). Hierdoor is het heel eenvoudig om een lening af te sluiten bij een financiële instelling aan de andere kant van de wereld. Met bijvoorbeeld goud zou het een hele operatie zijn om het collateraal te verschepen of zou een 3e partij in dienst genomen moeten worden om de custody tijdens de looptijd van het contract op zich te nemen.

Bovendien is Bitcoin ook erg liquide. In het geval van een liquidatie zal dus de gehele waarde van de bitcoins voor de afbetaling van de schuld gebuikt kunnen worden. In het geval van bijvoorbeeld vastgoed, vervoersmiddelen of inboedel zal bij de liquidatieverkoop vaak 20 tot 50% van de waarde verloren gaan. 

Met multisignature is lending zonder custody mogelijk

Custody brengt het risico van herbelening, diefstal en faillissement met zich mee. Bovendien zijn er veel meer kosten om aan de wet te voldoen die uiteindelijk in de prijs van de lening verwerkt zullen worden. Doormiddel van multisignature kunnen leningen uitgegeven worden waarbij de toegang tot het collateraal verdeeld wordt tussen de twee betrokken partijen en een jurist en dus custody voorkomen wordt.

Er kan bijvoorbeeld een 2-of-3 multisig address worden aangemaakt waarvan de verstrekker, de ontvanger en de jurist allemaal één key in beheer krijgen. Geen van deze partijen kan nu zelfstandig de bitcoins versturen. Ook kan de verstrekker van de lening het collateraal niet voor meerdere leningen tegelijk gebruiken. Bovendien hoeft hij de verantwoordelijkheid voor de bitcoins niet te dragen, waardoor hij aan een veel kleiner deel van de  financiële regelgeving hoeft te voldoen. 

Ngrave

Bitcoin is deflationair

Last but not least: Bitcoin is deflationair. Als Bitcoin uiteindelijk een dominante plaats in de wereldeconomie heeft gevonden, zal de waarde ervan waarschijnlijk redelijk constant met een paar procent per jaar toe blijven nemen (Ongeveer paralel met de economische groei). De waarde van het collateraal op een lening stijgt dus langzaam, waardoor het risico op liquidatie steeds kleiner wordt. 

Onder concurrentiedruk zullen verstrekkers van leningen op den duur waarschijnlijk zelfs minder collateraal gaan eisen dan de waarde van de schuld. Dit betekent dat je door geld te lenen met bitcoins als collateraal een duurder huis kan kopen dan wanneer je direct met bitcoins betaald. 

Als de verwachting is dat de waarde van Bitcoin met ongeveer 4% toe zal nemen, zou een collateraal van 96% bij een looptijd van een jaar al voldoende zijn. Als de ontvanger van de lening niet aan zijn verplichtingen kan voldoen kunnen deze bitcoins na een jaar namelijk voor hetzelfde fiat bedrag verkocht worden als de schuld waard is. 

Als je deze som maakt voor langere looptijden, zal je erachter komen dat je leningen kan nemen waarvoor je maar een fractie van de waarde als collateraal hoeft te posten. Dit betekent dus dat je in de toekomst een huis kan kopen met toekomstige deflatie! 

We zijn er helaas nog niet

Massa adoptie:Hoe lang gaat dat nog duren? Daar durven we nu niets over te zeggen, maar het lijkt er de laatste tijd op dat het wel eens sneller kon gaan dan iedereen verwacht. Toch kan je nu alvast gebruik maken van de mogelijkheid om geld te lenen met bitcoins als collateraal. Juist nu we aan de vooravond staan van een flinke bullrun zijn er een paar goede redenen (als je geloofd dat de Bitcoin prijs omhoog gaat):

  • Je hebt even geld nodig maar wil je bitcoins niet verkopen
  • Je bent zo bullish op Bitcoin dat je geld wil lenen om bij te kopen 
  • Je wil een bedrijf beginnen, maar bent bang dat je meer uitmist op de bitcoins die je erin investeert dan je bedrijf ooit zal verdienen

Je kan hier platforms vergelijken waar je geld kan lenen met je bitcoins en in ons volgende artikel zullen we behandelen waarom en hoe je leningen met bitcoins als collateraal kan gebruiken tijdens deze bull cycle!

4.7/5 - (18 stemmen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waarschuwing!Er Vind Een Enorme Liquidity Crisis Plaats Waarbij Verschillende Bedrijven Omvallen.

Door de crashende economie staan veel Bitcoin / Crypto bedrijven onder enorme druk door liquiditeitsproblemen en gaan sommigen zelfs failliet. Het is momenteel zeer riskant om je bitcoins bij een 3e partijen te stallen. Wij raden iedereen daarom aan om waar mogelijk alle bitcoins bij 3e partijen weg te halen en in zelf-custody onder te brengen tenminste tot de storm voorbij is. Door zelf je keys te veilig te bewaren kan je alle tegenpartij risico's uitsluiten!