Menu Sluiten

De Amerikaanse centrale bank heeft de rente verlaagd. De Rente in de Bitcoin economie blijft ongewijzigd!

bitcoin economie

De Federal Reserve heeft van de week aangegeven de rente te gaan verlagen met 0.25%. Dit is de eerste verlaging sinds de crisis van 2008 en zou er wel eens op kunnen wijzen dat de FED de boel niet meer onder controle heeft. Normaal wordt de rente namelijk verhoogd rond hoogconjunctuur, om meer munitie in handen te krijgen voor het bestrijden van de volgende recessie. 

De lage rente heeft grote gevolgen voor zowel het macro-economische plaatje als voor jouw persoonlijke financiële situatie. Het zal de tien jaar groeiende bubbel nog verder opblazen en jouw spaargeld doen verdampen. Bovendien zal het de pensioenen verder in gevaar brengen. 

Gelukkig hebben we Bitcoin, een monetair systeem waar inflatie niet bestaat. Bovendien wordt de rente door de vrije markt bepaald en niet gemanipuleerd door bureaucraten. Iedereen is vrij om ervoor te kiezen om al dan niet gedeeltelijk in deze alternatieve economie deel te nemen!

Bitcoin als alternatieve economie

Velen zien Bitcoin als een betaalmiddel, maar het uiteindelijke potentieel is veel groter. Langzaam maar zeker is een alternatieve economie aan het ontstaan die parallel loopt met de reguliere economie. Uiteindelijk zullen in deze alternatieve economie dezelfde financiële diensten beschikbaar zijn. Waarschijnlijk zullen ze van veel betere kwaliteit zijn, omdat moderne technologie gebruikt wordt en de ontwikkeling in een veel vrijere markt plaatsvind. 

Zo beginnen de eerste Bitcoin banken zich te ontwikkelen waar je leuke rente tarieven op je bitcoins en stablecoins kan krijgen. Ook maken ze het mogelijk om Euro’s te lenen met jouw crypto als onderpand. Daarnaast maakt een bedrijf als Abra het mogelijk om aandelen, ETF’s en alle andere liquide producten als synthetische assets op de Bitcoin blockchain te registreren. Hierdoor is het mogelijk om al deze assets binnen de Bitcoin economie te verhandelen, waarbij bijna elke middelman wordt uitgesloten!

Gezien de grote interesse vanuit Wallstreet is dit waarschijnlijk nog maar het begin. Waar de afgelopen cyclus werd gedreven door de ICO hype, lijkt het erop dat de komende cyclus in het teken van de finacializatie van Bitcoin zal staan. Een deel van de vandaag opkomende Bitcoin bedrijven die financiële diensten leveren in de Bitcoin economie zullen waarschijnlijk uitgroeien tot de zwaargewichten van de toekomst. 

Bitcoin economie VS Reguliere economie

Er zijn een paar fundamentele verschillen tussen de Bitcoin economie en de reguliere economie. Deze verschillen maken Bitcoin duidelijk superieur omdat ze fraude en frictie drastisch verminderen of vaak zelfs geheel uitsluiten. 

Geen manipulatie van de rente en de geldhoeveelheid

In de Bitcoin economie is er niemand die de rente vaststelt. De rente ontstaat in de vrije markt, waarbij elk bedrijf zijn tarieven voor zowel debit credit bepaald aan de hand van omstandigheden zoals vraag, aanbod en concurrentie. Wanneer één van deze bedrijven toch probeert de rente te manipuleren, zal de afwijking in zijn rente tarief zich vertalen in een verlies, ontevreden klanten of extra risico. Uiteindelijk zal het natuurlijke evenwicht dus altijd hersteld worden.

Ook heeft niemand invloed op het aantal nieuw gecreëerde bitcoins en neemt de inflatie dus af over tijd. Dit betekent dat je in de Bitcoin economie niet alleen een veel hogere rente krijgt, maar ook nog eens immuun bent voor inflatie. Inclusief inflatie kom je in de reguliere economie op een negatief rendement op je spaargeld uit, terwijl het met Bitcoin dik positief is. 

Het is belangrijk te begrijpen dat inflatie en negatieve rente niet alleen slecht is voor jouw portemonnee, het is ook slecht voor de algemene economie en de maatschappij. Omdat geld zo goedkoop is worden overal bubbels opgeblazen.

Bovendien veranderd het de mentaliteit van mensen op een erg negatieve manier: De focus verplaatst van lange termijn en opbouwend naar korte termijn en consumptie, met roofbouw op grondstoffen en kapitaal en accumulatie van schulden als gevolg. Bovendien maakt het manipuleren van een systeem dat van nature in evenwicht is het geheel bij definitie minder efficient. 

De Bitcoin blockchain is SUPER transparant

De Bitcoin blockchain is publiek en dus open voor iedereen. Elke transactie die binnen het netwerk gemaakt wordt staat voor altijd geregistreerd in een database (de blockchain) die door iedereen gratis en zonder toestemming is in te zien. Hierdoor is het voor Bitcoin bedrijven veel moeilijker om fraude te verbergen en worden zaken zoals fractioneel bankieren veel moeilijker, dus in ieder geval beperkt.

Uiteraard hebben Bitcoin bedrijven vaak hun eigen interne database en hier kunnen ze rommelen wat ze willen. Niet alle fraude zal dus uitgesloten worden. Toch is het vele malen moeilijker om bepaalde zaken weg te moffelen, omdat alle in-en uitgangen zichtbaar zijn en klanten om openheid kunnen vragen omdat verificatie van een transactie bijna niets kost.

*Is dit misschien de reden dat bijna alle reguliere banken die voor witwassen veroordeeld zijn zo’n hekel aan Bitcoin hebben?

Bijna elke middelman kan uitgesloten worden

Omdat Bitcoin programmeerbaar geld is, kunnen veel processen geautomatiseerd worden. Hierdoor kan in de meeste gevallen de zogenaamde ‘middelman’ ertussen uit gehaald worden. Dit zorgt er niet alleen voor dat de kosten van deze middelman wegvallen, maar ook dat de mogelijkheid van fraude en menselijk falen in deze fase van het proces uitgesloten kan worden. Het gehele proces wordt dus sneller, goedkoper en betrouwbaarder.

Bitcoin banken lijken momenteel erg op reguliere banken. Waar het oude systeem en het nieuwe systeem elkaar raken moet namelijk aan de inefficiënte wetgeving van het oude systeem voldaan worden. Wanneer de diensten echter geautomatiseerd worden door toegenomen technische mogelijkheden en de raakvlakken afnemen zullen deze wetten veel minder van toepassing zijn.

Als daarbij ook nog eens zaken zoals custody en escrow niet meer op het platform van de bank plaats hoeven te vinden zal dit nog meer regulatie onnodig maken en zal bovendien de kans op een hack drastisch afnemen. Hierdoor zal een Bitcoin bank op termijn veel beter kunnen navigeren en betere diensten kunnen leveren. 

Risico’s in de Bitcoin economie

Zoals je hebt kunnen zien is de Bitcoin economie superieur, maar uiteraard niet op elk vlak. Zo staat alles nog in zijn kinderschoenen, dus elk Bitcoin bedrijf is per definitie een startup en heeft dus een grotere kans om te falen. Het is waar dat Nexo al ruim tien jaar ervaring had in de reguliere lending industrie en dat BlockFi door hele ervaren spelers is opgezet.

Het Bitcoin gerelateerde bedrijfsmodel is echter nog niet grondig getest en zou in extreem volatiele perioden kunnen breken. Wij raden daarom altijd aan om minstens de helft van je bitcoins veilig in eigen beheer op een hardware wallet op te slaan.

Uiteraard loop je met reguliere banken ook risico: In 2008 zou het spaargeld op een groot aantal bankrekeninghouders letterlijk verdampt zijn als de overheid niet zou hebben ingegrepen. In Cyprus waren spaarders wel een deel van hun spaargeld kwijt.

De vraag is of de overheden de volgende keer hetzelfde kunnen doen zonder sociale onrust te veroorzaken. Misschien dat ze volgende keer de rekeninghouder voor de kosten van het mismanagement van de bank op laten draaien in plaats van de belastingbetaler.

Of het risico van een Bitcoin bank groter is dan een reguliere bank ligt aan jezelf. Sommigen denken dat het wel goed zit met de banken en dat Bitcoin erg risicovol is en anderen zien het precies andersom. Eén ding is zeker: Bitcoin banken worden steeds veiliger, omdat het track record langer wordt.

Reguliere banken daarentegen worden steeds minder veilig, omdat de goedkoop geld bubbel en totale schuld steeds verder groeit. Er komt dus een moment aan dat Bitcoin banken er beter voor staan. Misschien zijn we daar al wel.

Je hoeft gelukkig niet te kiezen

Het mooie is dat deelnemen in de ene economie de andere niet uitsluit. Je kan heel goed met één been in de reguliere economie blijven staan en met je andere been de Bitcoin economie uit testen. Dit is waarschijnlijk zelfs de meest optimale manier:

Bij het falen van de één heb je in ieder geval je geld bij de ander nog. Daar komt nog eens bij dat je de kennis en de nodige infrastructuur hebt opgebouwd in beide werelden. Je kan je situatie dus snel aanpassen aan eventuele plotselinge gebeurtenissen wanneer dat nodig blijkt te zijn. 

Wanneer je met één been in beide economieën staat, zal je vanzelf aanvoelen waar je jezelf gemakkelijker en veiliger voelt. Op dit gevoel kan je dan steeds je situatie aanpassen. We zijn op een punt aangekomen dat ALLE manieren om je geld te bewaren risicovol zijn, dus je kan beter je risico en je kennis een beetje spreiden!

4.6/5 - (18 stemmen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waarschuwing!Er Vind Een Enorme Liquidity Crisis Plaats Waarbij Verschillende Bedrijven Omvallen.

Door de crashende economie staan veel Bitcoin / Crypto bedrijven onder enorme druk door liquiditeitsproblemen en gaan sommigen zelfs failliet. Het is momenteel zeer riskant om je bitcoins bij een 3e partijen te stallen. Wij raden iedereen daarom aan om waar mogelijk alle bitcoins bij 3e partijen weg te halen en in zelf-custody onder te brengen tenminste tot de storm voorbij is. Door zelf je keys te veilig te bewaren kan je alle tegenpartij risico's uitsluiten!