Menu Sluiten

Crypto Assets voor rente of collateraal

crypto assets

Er zijn verschillende crypto assets waar je rente op kan krijgen. Deze verschillende digitale assets hebben allemaal andere eigenschappen.

Het is dus belangrijk om niet alleen naar de rentetarieven te kijken, maar ook naar de specifieke eigenschappen van een asset.

De assets die we op deze site bespreken zijn Bitcoin, altcoins, stablecoins, goud tokens en utiliteitstokens.

We zullen per asset uitleggen wat het is en wat de belangrijkste eigenschappen zijn voor een goed rendement. 

Eigenschappen van crypto assets

eigenschappen crypto assets

Alle crypto assets zijn anders en hebben dus andere eigenschappen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als je een mooi rendement wil maken. Ook als je geld wil lenen en de assets als collateraal wil gebruiken is dit belangrijk. Welk asset optimaal is ligt dus aan jouw doel, het gewenste risico en de staat van de huidige markt. Een mix van meerdere assets is meestal optimaal.

Volatiliteit

Volatiliteit beschrijft hoe beweeglijk de koers van een asset is. Hoe meer de koers op en neer beweegt hoe volatieler het is. Volatiele assets bewegen vaak in cycles, waarbij er periodes zijn dat de prijs vooral omhoog gaat (stierenmarkt) en periodes dat de prijs vooral omlaag gaat (berenmarkt). 

Bij volatiele assets is het mogelijk een veel hoger rendement te genereren als je de markt goed inschat. Je kan naast een eventuele rente namelijk ook nog eens van de koerswinst profiteren. Als je gevoel voor de markt hebt kan je proberen een volatiel asset in de stierenmarkt aan te houden om ze vervolgens in de berenmarkt in te wisselen voor een stabieler asset.

Volatiele assets zijn minder geschikt als collateraal, omdat de vereiste LTV lager is. Het neerwaarts potentieel is immers ook groter. Ook is het lenen van een volatiel asset gevaarlijker, omdat het kan gebeuren dat je veel meer terug moet betalen als de prijs ervan flink stijgt. Hierdoor is de rente die je op stabiele assets kan ontvangen over het algemeen hoger.

Inflatie 

De hoogte van de inflatie is afhankelijk van de mate waarin er nieuwe eenheden van een asset gecreëerd worden. Hoe hoger de inflatie, hoe meer de waarde van het asset verwaterd. Om op lange termijn een goed rendement te behalen is een lage inflatie gewenst. Volatiliteit kan het effect van inflatie op korte termijn echter zo goed als teniet doen.

Er is een verschil tussen absoluut rendement en relatief rendement. Als je de rente en de koerswinst op een asset berekend kom je op een relatief rendement uit. Om te weten hoeveel jouw welvaart is toegenomen moet je echter het absolute rendement weten. 

Hierbij moet je het verlies aan koopkracht dat voortkomt uit de inflatie van het relatieve rendement aftrekken. Inflatie heeft dus geen invloed op het relatieve rendement, maar wel op het absolute rendement. Het is dus een factor die vaak over het hoofd wordt gezien, maar wel degelijk invloed heeft op de welvaart. 

Tegenpartij risico

Als een asset tegenpartij risico heeft, kan het falen van een bepaalde entiteit ervoor zorgen dat het asset zijn waarde verliest. Dit is het geval wanneer de onderliggende waarde ergens opgeslagen ligt of door iemand gewaarborgd wordt. 

Netwerk risico

De waarde van digitale assets is onder andere afhankelijk van het netwerk waar het op gebaseerd is. Door falen van het netwerk kunnen de assets verloren gaan of hun waarde verliezen. Hoe betrouwbaarder en robuuster het netwerk dus is, hoe kleiner het netwerk risico.

Crypto assets waar je rente op kan krijgen 

digitale assets rente

Bij de Bitcoin banken die we op deze site bespreken kan je rente krijgen op verschillende assets. Voor een zo hoog mogelijk rendement is het echter niet alleen belangrijk om naar het rentetarief te kijken, maar ook naar de volatiliteit, inflatie en risico’s. We zullen de assets hier bespreken:

Bitcoin

Bitcoin is een gedecentraliseerd peer to peer betaalsysteem. Bitcoin is erg volatiel, maar op lange termijn is de volatiliteit vooral omhoog. In de stierenmarkten kan je dus flinke koerswinsten behalen. De aanvoer van nieuwe bitcoins is zeer beperkt en staat vast. Bitcoin is dus inflatie bestendig. 

Omdat de waarde van bitcoin in het token zelf zit is er geen tegenpartij  en dus ook geen tegenpartij risico. Er is wel netwerk risico, maar omdat Bitcoin enorm robuust is en een flink track record heeft met 99,9% uptime is dit risico zeer gering. Behalve de volatiliteit is Bitcoin een bijna perfect digitaal asset. 

Stablecoins

Stablecoins zijn cryptovaluta’s die de waarde van een fiat valuta zoals de Euro of de Dollar volgen. De meeste stablecoins zijn gebackt met echt geld, maar sommige krijgen hun vaste waarde op een synthetische manier. Het grote voordeel van stablecoins is dat ze totaal niet volatiel zijn, maar er is wel constante inflatie waardoor je zeker weet dat ze op lange termijn aan waarde verliezen.

Bij gebackte stablecoins is het tegenpartij risico relatief hoog, terwijl het netwerk risico laag is. Bij synthetische stablecoins is het netwerkrisico erg hoog, terwijl tegenpartij risico niet aanwezig is. Stablecoins werken perfect om volatiliteit te ontwijken en genereren bovendien vaak een hoge rente. Als je voor gebackte stablecoins die zijn uitgegeven door een betrouwbare partij kiest is het risico klein. 

Waardetokens

Sommige Bitcoin bedrijven hebben een token waarmee je dividend kan ontvangen, kortingen kan krijgen of van andere voordelen kan profiteren. Deze tokens vallen onder de altcoins en hebben dus dezelfde eigenschappen. Omdat sommige Bitcoin banken hun eigen token hebben uitgegeven beschrijven we ze hier apart. Zo heeft Nexo het NEXO token uitgegeven en Celsius het CEL token.

Altcoins

Altcoins zijn crypto valuta’s anders dan Bitcoin. De volatiliteit is vaak nog hoger dan van bitcoin, dus zowel het opwaarts als neerwaarts potentieel ook. Voor altcoins wordt meestal een lagere LTV geeist, dus moet je meer collateraal inzetten voor een lening.

De inflatie is verschillend per altcoin, maar bij definitie minder zeker dan bij bitcoin. Omdat altcoins minder gedecentraliseerd zijn dan bitcoin is er vaak wel tegenpartij risico. Bovendien is het netwerk risico altijd groter, omdat altcoins een korter track record en een minder robuust netwerk hebben.

Goud tokens 

Goudtokens werken hetzelfde als stablecoins, maar zijn gebackt door goud in plaats van fiat. Hierdoor zijn ze iets volatieler, maar nog steeds redelijk stabiel. Het grote voordeel is dat goud niet uit het niets gecreëerd kan worden, dus dat je geen last hebt van inflatie. Goud tokens zijn dus de inflatie bestendige versie van stablecoins. 

Krijg Tot Wel 20 Procent Rente Op Jouw Crypto!Ontvang Voor 25 Dollar Gratis Bitcoin Als Je Nu Een Account Aanmaakt, Je Account Verifieert En Daarna Voor $100,- Aan Crypto Stort En Het Ten Minste 30 Dagen laat Staan

Bij Nexo kan je tot wel 20% rente krijgen op je crypto's. Deze rente wordt dagelijks uitbetaald, dus je hoeft er geen jaar op te wachten! Daarnaast kan je ook verschillende cryptocurrencies wisselen bij de interne exchange van Nexo of geld lenen met crypto als onderpand. Je zal verbaasd staan hoe gebruiksvriendelijk en snel dit platform is. Als je nu een account maakt en 100 dollar stort krijg je bovendien nog eens 25 dollar gratis!