Menu Sluiten

Wat zijn bitcoins en waar kan ik ze kopen?

bitcoin

Om de hoge rentetarieven te kunnen ontvangen die bitcoin banken aanbieden, moet je eerst bitcoins kopen. Wij raden echter aan om je eerst een beetje in de materie te verdiepen, voordat je tot een aankoop over gaat.

Met de juiste kennis is de kans op verlies in welke vorm dan ook vele malen kleiner en zal je jezelf veel comfortabeler voelen wanneer je bitcoins verstuurd of opslaat. Bovendien zal je beter begrijpen waarom deze technologie zo belangrijk is. Naast Bitcoins kan je ook nog op stablecoins, goud tokens, altcoins en utiliteit tokens.


Gemakkelijk en snel bitcoins kopen

Hieronder kan je snel en gemakkelijk bitcoins kopen. Je kan deze bitcoins direct naar het deposit adres van je bitcoin bank sturen of naar je eigen wallet adres.

*Dit is de goedkoopste, snelste en makkelijkste manier om bitcoins te kopen. Je bitcoins worden wel aan jouw bankrekening en dus aan jouw indentiteit gekoppeld. Als je ze naar een Bitcoin bank stuurt maakt dat niet uit, omdat je hier toch ook aan KYC moet voldoen.Wanneer je echter anoniem bitcoins wil kopen kan dat bij een bitcoin ATM of bij een peer to peer marktplaats zoals Localcoinswap, Hodlhodl of Bisq. Je kan de bitcoins direct naar de Bitcoin bank laten sturen door het ‘deposit adres’ in te voeren of naar je eigen wallet. Als eigen wallet raden wij een Trezor aan, zodat je online niet gehackt kan worden.

Wat is bitcoin?

bitcoins kopen

Bitcoin is de eerste en grootste crypto valuta en zal waarschijnlijk de koploper blijven. Bitcoin is ontworpen als decentraal ‘peer to peer digitaal cash’ en tevens zo omschreven in the ‘white paper’. Dit betekent dat gebruikers direct aan elkaar kunnen betalen, zonder dat er een zogenaamde middelman bij betrokken is. 

Alle andere online transacties gaan via een een 3e partij, waarbij een persoon de transactie moet verwerken. Hierdoor is fraude, menselijk falen en censuur mogelijk en wordt bovendien de privacy van de gebruiker aangetast. Bij een bitcoin transactie is dit niet het geval: Bitcoin transacties kunnen dus frictieloos wereldwijd verstuurd worden en er is niemand die het kan stoppen.

Ook op het gebied van monetair beleid is bij bitcoin de middelman uitgesloten. Centrale banken beslissen hoeveel nieuwe Euro’s of Dollars gecreëerd moeten worden en hoe hoog de rente moet zijn. In het Bitcoin netwerk staat de aanvoer van nieuwe bitcoins vast in de code. Bovendien neemt deze aanvoer langzaam af, bitcoin is dus inflatie bestendig. Om deze reden wordt het ook wel digitaal goud genoemd. 

Het komt er eigenlijk op neer dat Bitcoin een monetair systeem is waar de gebruiker voor de volle honderd procent zeggenschap over zijn eigen geld heeft. Er is niemand die zijn geld kan devalueren, confiskeren of blokkeren. Dit is ook de reden dat de rentetarieven van bitcoin banken veel hoger zijn. Niemand heeft controle over het netwerk en niemand kan de rente dus omlaag manipuleren. Met Bitcoin krijg je dus niet alleen hogere rente, je hebt bovendien geen last van inflatie. 

Hoe worden bitcoins beveiligd

Bij de vraag hoe bitcoins beveiligd worden moeten we onderscheid maken tussen beveiliging van het netwerk zelf en beveiliging van individuele wallets. De beveiliging van het netwerk heb je zelf niet in de hand, maar de beveiliging van je eigen bitcoins wel. Hier kan je zelf dus voor optimaliseren.

Beveiliging van het Bitcoin netwerk

beveiliging

Het Bitcoin netwerk wordt beveiligd door zogenaamde mijners via Proof of Work die hier gespecialiseerde hardware voor gebruiken. Dit betekent dat ze voor elk blok aan transacties een reeks characters moeten raden. De moeilijkheidsgraad hiervan wordt automatisch zo afgesteld dat het altijd ongeveer tien minuten duurt. De mijner die als eerste de oplossing heeft gevonden mag de transacties in dit blok verwerken en ontvangt de vastgestelde hoeveelheid nieuw gecreëerde bitcoins plus de transactie fees als beloning.

Hierdoor ontstaat een wedstrijd tussen verschillende mijners die grote hoeveelheden elektriciteit verbranden om de volgende bitcoins te mogen claimen. Dit is alleen mogelijk als je volgens de regels werkt. Omdat er kosten zijn gemaakt is het niet waarschijnlijk dat de mijners deze regels breken, ze zouden immers geen kans op de beloning maken terwijl ze wel de kosten hebben geleden.

Het netwerk creëert dus eigenlijk elke tien minuten een nieuw wachtwoord dat door alle eerlijke mijners van het netwerk samen net binnen deze tien minuten gekraakt kan worden. Om de Bitcoin blockchain te kraken moet een oneerlijke speler dus een sterkere computer hebben dan al de eerlijke mijners samen en dit is zo goed als onmogelijk.

Het Bitcoin netwerk is dus eigenlijk een supercomputer die tienduizenden keren sterker is dan de sterkste supercomputer op aarde en ook nog eens verdeeld is over miljoenen locaties in de wereld. Door deze decentralisatie is er geen centraal punt aanwezig wat kan falen of aangevallen kan worden. Door dit geniale ontwerp kan je met redelijke zekerheid stellen dat je bitcoins op netwerk niveau veilig zijn.

Beveiliging van een bitcoin wallet

beveiliging

Het grootste gevaar ligt hem in het beveiligen van het eigendom van de bitcoins. Bij het aanmaken van een wallet creëer je een zogenaamde private key. Wanneer iemand anders deze key in handen krijgt kan hij de bitcoins verzenden en dus stelen. Wanneer online wallets gebruikt worden kan de private key dus door hackers van een afstand gestolen worden.

Door de private key offline op te slaan en alle online bestanden te verwijderen kan je zorgen dat je keys online niet toegankelijk zijn en dus niet gehackt kunnen worden. Dit wordt cold storage genoemd en is dus de enige echt veilige oplossing.

In eigen beheer of bij een bitcoin bank?

veilig bitcoins kopen

De meeste eerder genoemde voordelen van Bitcoin zijn alleen van toepassing wanneer je ze in eigen beheer houdt. Wanneer je ze zelf in cold storage opslaat ben je letterlijk je eigen bank en beschik je volledig over je eigen geld. Wij raden dan ook aan om altijd het merendeel van je bitcoins in eigen beheer te houden. Een hardware wallet is het meest geschikt, omdat je het veiligheidsniveau van cold storage combineert met de gebruiksvriendelijkheid van een reguliere wallet.

Toch kan het aantrekkelijk zijn om een deel van je bitcoins tegen een hoge rente op een bitcoin bank te zetten. Je introduceert hiermee wel tegenpartij risico, maar met een deel van je portfolio kan dit het best eens waard zijn. Bovendien is het in eigen beheer houden van je bitcoins ook nooit honderd procent veilig, dus door een deel op de bank te zetten verspreid je de risico’ en maak je ook nog eens een extra rendement. Hoe minder goed je bent in het zelf beveiligen van je bitcoins, hoe beter het is om een deel aan een bitcoin bank toe te vertrouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Krijg Tot Wel 20 Procent Rente Op Jouw Crypto!Ontvang Voor 25 Dollar Gratis Bitcoin Als Je Nu Een Account Aanmaakt, Je Account Verifieert En Daarna Voor $100,- Aan Crypto Stort En Het Ten Minste 30 Dagen laat Staan

Bij Nexo kan je tot wel 20% rente krijgen op je crypto's. Deze rente wordt dagelijks uitbetaald, dus je hoeft er geen jaar op te wachten! Daarnaast kan je ook verschillende cryptocurrencies wisselen bij de interne exchange van Nexo of geld lenen met crypto als onderpand. Je zal verbaasd staan hoe gebruiksvriendelijk en snel dit platform is. Als je nu een account maakt en 100 dollar stort krijg je bovendien nog eens 25 dollar gratis!