Menu Sluiten

Margin funding – Ontvang rente op je bitcoins door ze uit te lenen aan traders

bitcoin uitlenen aan traders

Het uitlenen van je bitcoins aan traders die met een hefboom willen handelen wordt margin funding genoemd. Traders betalen een rente tijdens de trade om met hun inzet een hoger rendement te kunnen behalen.

Met een hefboom van bijvoorbeeld 5X kan een winnende trade 5 keer zoveel opleveren, maar dat betekent wel dat 80% van het verhandelde bedrag geleend moet worden. Jij kan rente verdienen door je bitcoins aan deze traders uit te lenen.

Waar kan ik mijn bitcoins uitlenen aan traders?

De bekendste exchange waar je rente kan krijgen doormiddel van margin funding is BITFINEX Hier is een aparte funding wallet beschikbaar. Wanneer je jouw bitcoins in op deze wallet zet kan je ze handmatig uitlenen nadat je met de rente en de duur van het contract akkoord gaat. Ook kan je instellen dat je bitcoins steeds automatisch uitgeleend worden. Op die manier heb je er bijna geen omkijken naar.

Wat is margin funding?

margin lending

Als je met een hefboom handelt kan je met een kleiner bedrag grotere uitslagen bewerkstelligen. Wanneer je bijvoorbeeld 100 Euro hebt en je gaat long op bitcoin zal je 5 Euro verdienen als de bitcoin prijs met 5% stijgt. Door met een hefboom van 5 long te gaan zal de winst 25 Euro zijn. Het nadeel echter is dat de trader ook 25 Euro zal verliezen wanneer de prijs 5% daalt. Het is wel zo geregeld dat de trader normaal gesproken alleen zijn eigen geld kan verliezen. 

Wanneer een long positie van 100 Euro met een hefboom van 5 wordt geopend, zal de 100 Euro van de trader worden aangevuld met 400 geleende Euro’s. Eigenlijk heeft de trader dus een long trade van 500 Euro open. Wanneer de prijs nu met 20% zakt zal de trade automatisch gesloten worden, zodat het geleende bedrag veilig wordt gesteld. De trader is nu zijn inzet kwijt en de 400 Euro wordt terugbetaald aan degene die het had uitgeleend. Dit wordt een margin call genoemd. 

Hoe hoog is de rente voor het uitlenen van mijn bitcoins aan traders?

De looptijd van een margin lening is meestal kort en het rente percentage wordt bepaald door vraag en aanbod. De rente wordt berekent per dag en direct na het aflopen van de lening uitbetaald. Door je bitcoins al dan niet automatisch constant uit te lenen kan een mooi cumulatief effect bereikt worden (rente op rente).

Wanneer de bitcoin prijs stabiel is en het volume laag, is er doorgaans minder vraag naar margin leningen en is de rente dus lager. Op dagen dat er veel volatiliteit in de markt is en het volume stijgt kunnen de rentes flink oplopen. Percentages tot wel één procent per dag kunnen op deze dagen behaald worden!

Wat zijn de risico’s van margin funding?

Margin funding is niet zonder risico’s. Een margin call zal er doorgaans voor zorgen dat het geleende geld niet verloren kan worden, maar bij een zogenaamde flash crash kan het voorkomen dat de trade niet op tijd gesloten kan worden. Het verlies kan daardoor groter zijn dan de inzet van de trader en er is een kans dat de exchange de kosten hiervan naar jouw doorschuift. De kans op een flashcrash is bij minder liquide coins veel groter. Margin lending met altcoins is dus veel gevaarlijker.

Ook beschik je niet over jouw eigen private keys wanneer je jouw bitcoins op een exchange hebt staan. In het geval van een hack kan je dus je coins verliezen. Je moet de exchange dus vertrouwen met jouw geld. Rente komt altijd met risico en door het cumulatieve effect kan het rendement vooral in volatiele tijden flink oplopen. Het rendement kan dus goed tegen het risico opwegen, afhankelijk van jouw risico profiel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waarschuwing!Er Vind Een Enorme Liquidity Crisis Plaats Waarbij Verschillende Bedrijven Omvallen.

Door de crashende economie staan veel Bitcoin / Crypto bedrijven onder enorme druk door liquiditeitsproblemen en gaan sommigen zelfs failliet. Het is momenteel zeer riskant om je bitcoins bij een 3e partijen te stallen. Wij raden iedereen daarom aan om waar mogelijk alle bitcoins bij 3e partijen weg te halen en in zelf-custody onder te brengen tenminste tot de storm voorbij is. Door zelf je keys te veilig te bewaren kan je alle tegenpartij risico's uitsluiten!