Menu Sluiten

Er zijn voor 15 triljoen obligaties met negatieve rente op de markt! Bitcoin wordt steeds aantrekkelijker!

negatieve rente

Het aantal obligaties met negatieve rente groeit al een tijdje exponentieel. Gisteren is de totale waarde 15 triljoen voorbij geschoten. In Europa zijn zelfs voor een paar biljoen aan junk obligaties negatief gegaan. Dit zijn obligaties waarop beleggers door hun hogere risico normaal een hogere rente ontvangen. De sterke opkomst van deze negatief renderende obligaties is een signaal dat beleggers zich nergens meer veilig voelen. Zou bitcoin niet een veel betere oplossing kunnen bieden?

Disclaimer:

Wij zijn geen afgestudeerde economen en dit artikel is geen investerings- of trading advies. Wij zijn bitcoin liefhebbers die ons in Oostenrijkse economie hebben verdiept en onze opinie hier beschrijven. Raadpleeg altijd meerdere bronnen en vorm je eigen opinie!

Waarom kopen mensen obligaties met negatieve rente?

Een obligatie is een schuldpapier van een overheid of bedrijf. Je leent je geld dus eigenlijk uit aan deze organisatie en ontvangt normaal rente voor het genomen risico. Wanneer je dus een obligatie met negatieve rente koopt leen je jouw geld uit aan een bedrijf en betaal je daarvoor in plaats van dat je een vergoeding ontvangt.

Wanneer je deze schuldpapieren aanhoud tot de afloopdatum maak je gegarandeerd verlies. Toch zijn er mensen die deze obligaties kopen. Dit zijn de redenen:

Beleggers willen betalen voor ‘veiligheid’

Vooral overheden worden als organisaties gezien die altijd aan geld kunnen komen, dus altijd aan hun schulden kunnen voldoen. Een lening van de overheid opkopen wordt dus als één van de veiligste beleggingen gezien. Obligaties worden dus tot de veilige havens gerekend.

Dat negatieve obligaties nu zo populair zijn kan er dus goed op wijzen dat beleggers op dit moment in alle andere assets grote risico’s zien. Ze betalen liever om hun geld op een ‘veilige’ plaats te stallen dan dat ze het neerwaardse risico lopen met andere beleggingen.

Beleggers verwachten een nog lagere rente en meer monetaire verruiming

De prijs van een obligatie stijgt wanneer de rente daalt. Wanneer je een negatief renderende obligatie koopt en de centrale banken verlagen de rente nog verder, stijgt de prijs van het schuldpapier en kan je het toch met winst verkopen. Als de winst groter is dan de negatieve rente kom je uiteindelijk boven de streep uit en heb je dus geld verdiend.

Bovendien gaat een lagere rente vaak hand in hand met monetaire verruiming. Dit wordt uitgevoerd door obligaties op te kopen en stuwt de prijs dus omhoog. De algemene verwachting is dat centrale hun ruime beleid voorlopig door zullen zetten en dat de prijs van obligaties dus zullen stijgen.

Beleggers verwachten een deflationaire crash

Wanneer een flinke crash in assets zoals aandelen en vastgoed plaatsvind is dit deflationair. Prijzen van deze assets dalen, dus het geld waarin deze assets gedenomineerd zijn wordt relatief meer waard. Je krijgt na de afloopdatum van de obligatie dus minder Euro’s of Dollars terug, maar de waarde ervan is gestegen. Op deze manier kan een belegger toch nog boven de streep uitkomen.

Instellingen zijn verplicht deze obligaties te kopen

Financiële instellingen zoals pensioenfondsen die voor anderen beleggen moeten volgens de wet aan bepaalde eisen voldoen. Zo moeten ze een bepaald percentage in bepaalde risico categorieën beleggen. Deze instellingen kunnen dus door de wet gedwongen worden om in obligaties met een negatieve rente te investeren, omdat deze binnen de veiligste categorie vallen. Sommige investeerders moeten dus wel.

Bitcoin VS Obligaties

Bitcoin zal waarschijnlijk hetzelfde op de bovengenoemde scenario’s reageren als obligaties, alleen de negatieve rente en inflatie zijn afwezig. Bovendien heb je met bitcoin geen tegenpartij die in staat moet zijn de schuld terug te betalen, je sluit het tegenpartijrisico dus volledig uit. Uiteraard is bitcoin er pas net, dus het vertrouwen en de bekendheid moet nog groeien. Dit is waarschijnlijk de reden dat beleggers massaal voor negatief renderende obligaties kiezen.

Laten we eens kijken hoe bitcoin zich in de verschillende situaties zou gedragen. Denk eraan dat het vooral theoretisch is: Bitcoin heeft namelijk nog geen wereldwijde crisis meegemaakt en moet zich in een echte recessie nog bewijzen. Het meerendeel van de geclaimde eigenschappen is echter wel al aangetoond bij kleinschalige gebeurtenissen.

Veiligheid

De veiligheid van het Bitcoin netwerk zelf wordt erg onderschat. De conventionele wijsheid is nog steeds dat je bitcoins weg zijn wanneer de stroom of je computer uitvalt, maar wanneer je ze in eigen beheer opslaat op bijvoorbeeld een hardware wallet en je backup goed bewaard kan er weinig mis gaan. 

De coins op jouw adres zijn beschermd door een netwerk met een rekenkracht van 75 Exa hashes per seconde. Om het Bitcoin netwerk te hacken heb je dus een computer nodig die meer dan 75 quintillion acties per seconde kan verrichten. Deze computer zou met de huidige technologie meer stroom verbruiken dan een middelgroot land. 

Bovendien is het Bitcoin netwerk niet op één plaats aanwezig, maar het bevind zich op de computers van alle deelnemers verspreid over de gehele wereld. Er is dus geen centraal punt dat kan falen of vernietigd kan worden. Wanneer je jezelf vertrouwd dat je de private key goed kan bewaren is een plekje op de Bitcoin blockchain dus waarschijnlijk de veiligste plek op aarde om je vermogen te bewaren. Uiteraard is de volatiliteit een probleem, maar die is gelukkig over het algemeen omhoog.

hoe veilig is bitcoin

Een verschuiving in vertrouwen

Het vertrouwen in bitcoin neemt langzaam toe en ondertussen neemt het vertrouwen in overheden langzaam af. Bijna alle overheden hebben zich diep in de schulden gestoken en zijn eigenlijk failliet. De belastingen zijn vaak al hoger dan de bevolking kan verdragen en de middelen om monetaire verruiming uit te voeren beginnen al tegen een maximum aan te lopen. 

De kans dat overheden niet aan hun schuld kunnen voldoen wordt steeds groter. Bovendien zijn obligaties gedenomineerd in fiat en is hoge- of hyper inflatie door het uit de hand gelopen monetair beleid helemaal niet ondenkbaar. Misschien zijn obligaties wel helemaal niet zo veilig meer, maar is het meer een oude conventionele wijsheid die er haast niet uit te slaan is. 

Nog lagere rente en meer monetaire verruiming

Als de centrale banken besluiten de rente nog verder te verlagen en nog meer leningen op te gaan kopen is dit super bullish voor bitcoin. Bitcoin is namelijk inflatie bestendig zal voor beleggers een perfecte investering zijn om aan de inflatie te ontsnappen. 

De bitcoin prijs zal in dit geval samen met de obligaties stijgen, alleen verwachten wij dat de stijging van de bitcoin prijs vele malen groter zal zijn. Daar komt nog eens bij dat er geen rente betaald hoeft te worden, maar dat je juist een hoge positieve rente kan ontvangen wanneer je de bitcoins op een bitcoin bank zet.

Deflationaire crash

Deflatie op zichzelf is slecht voor bitcoin, het zal namelijk andere valuta’s aantrekkelijker maken door de toenemende koopkracht ervan. Toch denken wij dat bitcoin als een veilige haven zal dienen wanneer de paniek in de financiële markten toeslaat en grote hoeveelheden kapitaal uit aandelen en vastgoed naar bitcoin toe stroomt. 

Dit zal de bitcoin prijs doen stijgen en wij denken dat dit effect veel groter zal zijn dan het negatieve effect van de deflatie. Bitcoin is een ongecorreleerd asset, dat betekent dat het geen last heeft van de paniek in de reguliere markten en dus als perfecte vluchthaven kan dienen.

Wetgeving

Dat sommige instellingen wettelijk verplicht worden in bepaalde assets te investeren zal niet zomaar veranderen, vooral omdat overheden er zelf baat bij hebben dat hun leningen gekocht moeten worden. Deze instellingen zullen dus niet ineens al hun obligaties dumpen en er bitcoins voor kopen.

Toch zijn we zo’n beetje op het punt aangekomen dat deze instellingen een klein beetje bitcoin in hun portfolio op gaan nemen. Door regulatie van digitale assets wordt het steeds meer toegestaan en sommigen zijn er al voorzichtig mee aan het testen. Bitcoins zullen de obligaties in de portefeuille van deze instellingen dus waarschijnlijk niet vervangen, maar wel als aanvulling gaan dienen. 

Wat gebeurd er als bitcoin ontdekt wordt als betere veilige haven?

Zoals je hebt kunnen zien reageert bitcoin ongeveer hetzelfde op verschillende marktomstandigheden als obligaties en kunnen ze dus dezelfde taak vervullen. Het grote verschil is dat deze obligaties zijn gebaseerd op schuld en dus met tegenpartijrisico komen en bovendien tot gegarandeerd verlies leiden wanneer je de gehele looptijd uitzit. 

Daarbij komt nog eens bij dat door het onverantwoorde monetair beleid een valuta crisis best mogelijk is. In dat geval zal de waarde van de obligatie letterlijk verdampen. Uiteraard is bitcoin ook niet risicovrij, vooral de hoge volatiliteit kan een probleem zijn.

Wat zou er gebeuren wanneer bitcoin net zo populair wordt als deze obligaties?

De totale marktkapitalisatie van bitcoin is momenteel ongeveer 215 biljoen. Wanneer er 15 triljoen aan deze markt wordt toegevoegd zal de marktkapitalisatie dus ongeveer 70 keer zo groot moeten worden. Omdat het aantal coins op de markt bijna niet toeneemt zal dit ook de prijs ook met 70 doen vermenigvuldigen. Dit zou een bitcoin prijs van ongeveer 850.000 Dollar betekenen! 

Niemand kan de prijs voorspellen

Uiteraard is dit geen voorspelling, er zijn namelijk te veel verschillende factoren die allemaal een rol spelen. Toch is het volgens ons wel een goede manier om weer te geven hoe enorm groot het potentieel van bitcoin nog steeds is in een wereld waar het vertrouwen in het financiële systeem zo laag is dat mensen geld betalen om niet in andere assets te hoeven beleggen. 

4.5/5 - (19 stemmen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waarschuwing!Er Vind Een Enorme Liquidity Crisis Plaats Waarbij Verschillende Bedrijven Omvallen.

Door de crashende economie staan veel Bitcoin / Crypto bedrijven onder enorme druk door liquiditeitsproblemen en gaan sommigen zelfs failliet. Het is momenteel zeer riskant om je bitcoins bij een 3e partijen te stallen. Wij raden iedereen daarom aan om waar mogelijk alle bitcoins bij 3e partijen weg te halen en in zelf-custody onder te brengen tenminste tot de storm voorbij is. Door zelf je keys te veilig te bewaren kan je alle tegenpartij risico's uitsluiten!