Menu Sluiten
tegenpartij risico

Een risico dat altijd aanwezig is bij het uitlenen van je bitcoins is tegenpartij risico. Dit betekent dat verschillende partijen waar je mee te maken hebt roet in het eten kunnen gooien. Wanneer deze personen niet terug willen of kunnen betalen ben je jouw geld kwijt. 

Een bitcoin transactie is niet terug te draaien, dus weg is weg. Er is vele jaren rente voor nodig om deze eventuele financiële schade goed te maken. Het is dus zeer belangrijk om het tegenpartij risico goed onder de loep te nemen voordat je jouw geld uitleent.

Verschillende soorten tegenpartij risico

Tegenpartijrisico kan in verschillende vormen voorkomen. Meestal komt het in verschillende lagen van een lening voor. Je bent dus vaak afhankelijk van meerdere partijen om je bitcoins terug te krijgen. Toch kan het goed zijn dat het totale risico nog steeds klein is en dat het de rente dus waard is.

Het platform

Of het nu een bitcoin bank of een ander soort lending platform is: Wanneer je jouw private keys aan een 3e partij geeft heb je er zelf geen controle meer over. Het platform kan jouw coins stelen of kwijtraken en bovendien kunnen ze in beslag genomen worden wanneer bij een faillissement anderen voor gaan of als bepaalde wetten overtreden zijn. 

Degene die de coins leent

De partij die de coins van jouw leent moet natuurlijk ook terug betalen. Het kan zijn dat hij financieel in de problemen is gekomen en een kale kip valt niet te plukken. Ook kan het zijn dat hij een scammer is en dat hij na het ontvangen van zijn bitcoins van de aardbodem verdwijnt. Het is afhankelijk van het platform hoe hier mee om wordt gegaan: Een bitcoin bank zal eerst zijn eigen reserves aanspreken, terwijl je bij een peer to peer lending platform je geld kwijt bent.

Stablecoins

Met stablecoins heb je altijd last van tegenpartij risico, zelfs als je ze aan niemand uitleent. Bij gebackte stablecoins is er namelijk altijd een bankrekening waar de echte Euro’s of Dollars opgeslagen liggen, deze rekeningen kunnen bevroren of gesloten worden. Bovendien moet je de uitgever van de stablecoins vertrouwen dat het geld ook echt aanwezig is. 

Bij synthetische stablecoins ben je afhankelijk van degenen die de trade willen aangaan om de coin stabiel te houden. Wanneer daar door marktomstandigheden niemand meer voor te vinden is kan de PEG breken en kan je de waarde van jouw Euro of Dollar letterlijk zien verdampen tot een paar cent. 

Hoe kan je het tegenpartij risico zo veel mogelijk beperken?

Het tegenpartij risico kan uiteraard beperkt worden door met betrouwbare partijen in zee te gaan. Bovendien is het belangrijk systemen te gebruiken waarbij het voor de tegenpartij zo gemakkelijk mogelijk is om aan hun verplichtingen te voldoen en zo moeilijk mogelijk is om vals te spelen.

Het is dus altijd belangrijk om te kijken of de bitcoins veilig opgeslagen worden en na te gaan wie het verlies zal dragen wanneer ze toch verdwijnen. Ook is het belangrijk te onderzoeken wie de betrokkenen zijn en hoe lang het positieve track record van deze partijen is. Bovendien doe je er goed aan na te gaan welke mechanismen worden gebruikt om wanbetaling tegen te gaan.

Hoe kan je het tegenpartij risico totaal uitsluiten?

Zowel in de reguliere financiële wereld als bij alle financiële diensten in de bitcoin economie heb je last van tegenpartijrisico. Zelfs als je cash onder je matras bewaard ben je niet veilig. Je bent namelijk nog steeds afhankelijk van de centrale banken. Agressief monetair beleid kan nog steeds je spaargeld doen verdampen ook al ligt het ‘veilig’ onder je matras.

De enige manier om tegenpartij risico totaal uit te sluiten is door bitcoins helemaal in eigen beheer te houden. Hierbij moet je zelf je private keys aanmaken en bewaren. De gemakkelijkste manier om dit veilig te doen is met een hardware wallet.

Uiteraard kan je het risico beperken door een deel van je bitcoins op deze manier op te slaan en de rest tegen rente weg te zetten. Hoe meer je veilig in eigen beheer bewaard, hoe meer je het totale tegenpartij risico verminderd. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang Voor $50 Gratis BTC Als Je Met Onze Code Een Celsius Account Aanmaakt!Met Een Celsius Account Kan Je Een Hoge Rente Op Crypto's En Stablecoins Ontvangen. Volg De Stappen Hieronder Om Voor $50 Gratis Bitcoin Te Ontvangen

Celsius Is een applicatie waarmee je een hoge rente kan ontvangen op verschillende crypto's en stablecoins of waar je geld kan lenen met jouw crypto als onderpand. Als je onze code 12898648af gebruikt bij het aanmaken van een account en minimaal $400 stort, krijg je voor $50 gratis bitcoin nadat je het een maand in je account hebt laten staan!

  1. Kopieer onze code: 12898648af
  2. Klik op de 'maak account' knop hieronder
  3. Volg de instructie en plak onze code als erom gevraagd wordt
  4. Stort voor minstens $400 crypto en laat het ten minste een maand staan